sursa foto: https://pixabay.com/photos/apple-orchard-apple-trees-red-1873078/

Grădina casei tale are nevoie de atenție și îngrijire pe tot parcursul anului, dacă vrei să o ai mereu curată și plină de roade. Chiar dacă nu ești un agricultor pasionat să lucreze pământul, grădina ta are nevoie de timp și energie, în funcție de sezonul în care te afli. Pentru a organiza mai bine treburile în gospodăria ta, ți-am pregătit mai jos cele mai utile sfaturi de amenajare a grădinii, în funcție de anotimp, pentru a ști cum o poți îngriji corect.

Primăvara

Imediat ce zăpada începe să se topească, iar soarele prinde mai mult curaj, e timpul să începi să te ocupi de îngrijirea grădinii. Cel mai probabil, pământul nu va arăta foarte bine, fiind foarte moale și încărcat cu resturile frunzelor căzute din copaci în toamna trecută. Tocmai de aceea, primul pas pe care îl ai de făcut este curățenia generală a curții. Crengile, frunzele sau alte uscături trebuie înlăturate cu o greblă, iar arbuștii trebuie tunși în formele dorite cu ajutorul unor foarfece de grădină

Primăvara este și anotimpul în care vei trece în revistă toate semințele, bulbii sau răsadurile de care vei avea nevoie pentru a putea planta tot ce îți dorești în grădină. Îngrășămintele pentru pământ nu trebuie nici ele să lipsească de pe lista ta de cumpărături, pentru că vor ajuta plantele să crească mai puternice. Tot în acest sezon te poți ocupa și de grădina de legume, plantând morcovi, ceapă, ardei, mazăre sau orice altceva vei vrea să ai proaspăt pe masă în toamnă. Primăvara este și anotimpul în care pomii se stropesc, așa că adună-ți forțele și energia, pentru că vei avea suficient de lucru.

Vara

Așa cum bine știi, temperaturile înalte și soarele puternic usucă pământul și plantele, așa că principala ta activitate în grădină în timpul sezonului estival va fi udatul acesteia. Cu ajutorul unor furtunuri pentru grădină, poți oferi plantelor apa de care au atâta nevoie când termometrele arată peste 25 de grade Celsius. Udatul grădinii trebuie făcut regulat, pentru ca legumele să nu aibă de suferit din cauza caniculei. 

Tot vara trebuie să te îngrijești de îndepărtarea buruienilor cu ajutorul unei sape sau chiar cu mâinile, protejate cu o pereche de mănuși de grădină. Plivitul buruienilor va ajuta la creșterea armonioasă și puternică a plantelor din grădina ta. 

Nu uita nici de iarba din curte, pe care o poți nivela cu ajutorul unor aparate de tuns iarba foarte ușor de folosit și care necesită un minim de energie din partea ta. 

Toamna

În anotimpul recoltei, te poți bucura de roadele muncii tale din timpul anului, fără a uita că grădina are în continuare nevoie de ajutorul și munca ta. Frunzele căzute din copaci trebuie îndepărtate eficient, pentru a nu putrezi sub stratul de zăpadă care urmează să se aștearnă în timpul iernii. Cu un aspirator de grădină munca ta se poate înjumătăți. 

Tot acum este un moment prielnic pentru plantarea unor pomi noi sau răsaduri de care vrei să te bucuri la primăvară. Usturoiul, salata sau pătrunjelul s-ar putea afla pe lista ta de cumpărături în această perioadă. 

Iarna

Chiar dacă afară se stârnește viscolul, grădina ta nu trebuie neglijată. Crengile și frunzele care cad din copaci trebuie îndepărtare cât mai curând, pentru a nu putrezi sub pătura de nea. Arbuștii din curte trebuie scuturați de zăpadă, care îi poate rupe sau strâmba din cauza greutății. Dacă este nevoie, îi poți stabiliza sau chiar acoperi, pentru a-i proteja. 

O grădină îngrijită este lucrată pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Nu uita să o ajuți cu o cantitate suficientă de apă, atunci când sezonul sau temperaturile ridicate o impun, să îi oferi suficiente îngrășăminte și să o ferești de dăunători, stropind-o după îndrumarea specialiștilor în agricultură.