sursa foto: https://pixabay.com/photos/painter-paint-house-indoor-2247395/

Nu de puține ori putem admira ideile și promptitudinea cu care specialiștii în amenajarea interioarelor finalizează proiecte, în cadrul diverselor emisiuni televizate. Probabil visezi și tu la ziua în care vei preda cheile imobilului șefului de echipă, iar el va mobiliza angajații firmei de construcții, în timp ce tu și familia ta vă veți relaxa într-o vacanță binemeritată, câtă vreme apartamentul sau casa voastră primește altă față. În realitate, lucrurile stau puțin diferit, pentru că evoluția lucrărilor va trebui atent urmărită, mai ales dacă bugetul alocat renovării nu este unul nelimitat.

 

Va trebui să cunoști fiecare etapă pe care o presupune renovarea apartamentului, pentru o evidență mai clară a cheltuielilor și pentru a te asigura că echipa de muncitori angajați să îți refacă locuința va păstra ritmul de lucru și calitatea serviciilor oferite.

 

Dacă te pregătești să îți renovezi apartamentul și căutai informații mai clare despre ce presupune acest proiect, ai ajuns unde trebuie. Mai jos îți vom explica detaliat etapele prin care va trebui să treci și care va fi necesarul de unelte în acest caz.

 

Renovarea locuinței - când ar trebui făcută?

sursa foto: https://pixabay.com/photos/renovate-painter-working-painting-1186336/

 

Presupunând că împarți apartamentul sau casa doar cu familia ta și că ați încercat să păstrați imobilul într-o stare bună de-a lungul timpului, renovarea completă a locuinței ar trebui realizată la împlinirea a maximum 15 ani de la ultima recondiționare. Motivele pentru a-ți renova casa pot fi numeroase, însă cele de mai jos ar trebui să primeze, indiferent de situație:

 

 • vei beneficia de un confort sporit, aducând interiorul casei tale la același nivel cu trendurile momentului în materie de culori sau mobilier
 • vei crește valoarea locuinței, asta în cazul în care iei în calcul vânzarea ei, la un moment dat
 • vei beneficia de o siguranță sporită, presupunând faptul că în cadrul procesului de renovare vei analiza concret și starea locuinței din punct de vedere al structurii sale
 • te vei bucura de o eficiență energetică sporită, adică vei reduce mult facturile la utilități.

 

Desigur, perioada recomandată de 15 ani poate fi micșorată, în cazul în care destinația imobilului nu este strict cea de rezidență a propriei familii, adică dacă ai închiriat-o altor persoane.

 

Evaluarea locuinței - primul pas în renovare

sursa foto: https://pixabay.com/photos/writing-pen-man-ink-paper-pencils-1149962/

 

La fel ca în domeniul croitoriei, și în construcții și amenajări interioare trebuie să măsori de două ori până să ajungi să tai. Cu alte cuvinte, vei avea nevoie de părerea unui specialist în domeniu pentru a ști exact care sunt lucrările de care locuința ta are nevoie, în stadiul în care se află. Îți sugerăm să apelezi la un evaluator, fie el arhitect sau constructor, care îți va face recomandări prețioase. Acestea te vor ajuta să economisești bani, în cazul în care sfaturile vor presupune recondiționarea, în loc de înlocuirea totală a pereților, parchetului, gresiei, faianței sau pieselor de mobilier aflate în incintă, sau te vor pregăti pentru cheltuielile care urmează a fi făcute, pentru o renovare „ca la carte”.

 

Firmă de renovări - cea mai bună alegere pe care o poți face

sursa foto: https://pixabay.com/photos/painter-house-painter-wall-3554227/

 

E foarte probabil să fi pus mâna până acum pe un aparat de șlefuit sau să fi fost suficient de curios pentru a mânui un aparat de tăiat gresia și faianța, însă toate acestea nu te-au transformat peste noapte într-un specialist în lucrări de interior. Totodată, poți cunoaște un „meșter bun la toate”, pe care îl chemi și atunci când chiuveta din baie picură, dar și atunci când o priză stă să iasă din perete, însă nu îți recomandăm să îi încredințezi întreg proiectul de renovare a casei tale. O echipă specializată în lucrări de interior te va scuti de multe griji și te va ajuta să economisești bani, pentru că:

 

 • muncitorii din cadrul echipei sunt specializați pe domenii stricte, deci rezultatul final va fi unul foarte bun
 • șeful de echipă va veni cu un plan concret al lucrărilor, deci vei avea o evidență clară a cheltuielilor care urmează să fie făcute
 • poți încheia un contract de servicii, deci ai un control mai mare asupra termenului de finalizare a lucrărilor
 • vei primi garanție pentru lucrările efectuate, deci vei sta fără griji.

 

Inginerul constructor care va semna recepția lucrărilor și te va pune în temă cu modificările care urmează a fi făcute, care ar putea fi:

 

 • înlocuirea rețelei electrice, dacă cea veche poate reprezenta un pericol pentru imobil
 • renovarea pereților, dacă cei existenți prezintă crăpături, infiltrații de apă sau nu sunt perfect drepți
 • schimbarea gresiei, a faianței sau a parchetului, dacă podelele casei sau pereții din baie sau bucătărie sunt într-o stare de degradare
 • reparația ferestrelor, dacă tâmplăria veche este deplasată sau slăbită la elementele de prindere
 • înlocuirea obiectelor sanitare, dacă cele vechi nu mai pot fi utilizate în condiții de igienă.

 

Odată pus la punct „planul de atac”, poți trece la următorul pas, cel de stabilire a costurilor cu renovarea.

 

Cât costă renovarea unui apartament?

sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/piggy-bank-money-finance-banking-2889042/

 

Estimarea corectă a costurilor în această etapă te va scuti de situația în care ai putea fi nevoit să stopezi lucrările din cauză că fondurile alocate renovării s-au terminat. Discută cu specialistul care va prelua proiectul și nu subestima cheltuielile care urmează a fi făcute. Alege să investești în produse de cea mai înaltă calitate și unelte de construcții performante, pentru a te bucura de rezultat pentru cât mai mult timp și pentru a nu fi nevoit să treci prin disconfortul creat de o renovare a locuinței în mai puțin de cinci ani de la finalizarea lucrărilor.

 

De cele mai multe ori, echipa de muncitori va veni cu toate uneltele de care va avea nevoie pentru recondiționarea locuinței tale, însă este posibil să mai aibă nevoie de:

 

 

Stabilește de la început necesarul de materiale de construcții și păstrează, pe parcursul evoluției lucrărilor, toate chitanțele aferente cumpărăturilor de acest tip.

 

Materiale de construcții necesare la renovarea unui apartament

 

În funcție de planul stabilit împreună cu specialiștii în amenajări interioare, poți avea nevoie de diverse materiale de construcții pentru renovarea apartamentului în care locuiești, însă cele din lista următoare sunt indispensabile, indiferent de complexitatea lucrărilor:

 

 • glet de încărcare și de finisaj
 • amorsă
 • hârtie abrazivă sau șmirghel
 • vopsea lavabilă (var) sau tapet
 • plăci de gresie sau faianță, pentru înlocuirea celor vechi

 

Cât durează renovarea unui apartament?

 

În funcție de complexitatea lucrărilor care trebuie efectuate, șeful echipei care se va ocupa cu renovarea apartamentului tău îți va prezenta un plan de lucrări, eșalonat pe mai multe zile sau chiar săptămâni. În raport cu acesta, îți poți planifica în detaliu perioada pe care o vei petrece departe de locuință. Ține cont de faptul că, dacă ai optat pentru renovarea completă a locuinței, cel mai probabil vei fi nevoit să te muți pentru câteva zile în alt imobil. Rezervă suficient timp înainte de sosirea muncitorilor pentru a strânge toate obiectele personale sau de valoare din apartament și pentru a le depozita în siguranță, fie într-un spațiu închiriat, fie la o rudă sau un prieten apropiat. Mobilierul cu dimensiuni mari poate fi mutat în centrul încăperilor și acoperit cu folie specială, pentru a rămâne protejat pe tot parcursul renovării.

 

Datoria ta principală va fi să verifici constant dacă termenul de finalizare a diferitelor etape ale renovării este respectat. Poți face fotografii în interiorul apartamentului, pe măsură ce lucrările avansează, pentru a avea control asupra lor.

 

Greșeli pe care să le eviți atunci când renovezi

 

Ține cont de sfaturile următoare și aplică-le întocmai, dacă vrei să te bucuri de un rezultat dorit.

 

 • NU sta pe capul muncitorilor - atâta vreme cât ai angajat o echipă specializată în lucrări de interior, permite-i să își facă treaba și nu interveni decât în cazul nerespectării contractului semnat la începerea renovării.
 • NU cumpăra materiale ieftine - confortul tău și siguranța familiei tale nu au preț, așa că investește în materiale de construcții de calitate.
 • NU angaja personal calificat - chiar dacă prețul pretins de echipa de specialiști în construcții poate fi piperat, alege să nu apelezi la „oameni buni la toate”, pentru a evita eventualele neplăceri care ar putea apărea ulterior, din lipsa de experiență a acestora din urmă.

 

Acestea sunt cele mai bune idei de care trebuie să ții cont atunci când începi renovarea locuinței tale. Spor la treabă!