sursa foto: https://www.pexels.com/photo/painting-materials-scattered-inside-room-1571174/

Iată care este una dintre grijile principale ale proprietarilor care pornesc într-un proiect de renovare apartament - “cum să îți renovezi casa?”. Deși nu există o formulă magică pe care să o aplici, indiferent de situație, află că este nevoie doar de puțină planificare și o bugetare corectă, astfel încât procesul să se desfășoare fără obstacole majore. Remodelarea băii este un pas important în procesul de actualizare a casei, iar pentru ca tu să poți începe cu dreptul acest proiect, citește articolul de mai jos, în care vei găsi un ghid detaliat de planificare, precum și o listă de scule necesare renovării acestei încăperi.

Ghid de planificare

Înainte de a lua ciocanul în mână, trebuie să stabilești ce ai de făcut pentru a renova eficient baia casei tale. Ai nevoie doar de o actualizare a pereților sau de o înlocuire a căzii și chiuvetei, ori trebuie să realizezi o renovare completă, care să puncteze fiecare element de structură, funcționalitate și design? Parcurge ghidul de planificare de mai jos cu atenție și schițează pe hârtie elementele de care trebuie să ții cont în renovarea băii tale. 

 

 1. Schema de culori

Ești fanul nuanțelor de albastru? Sau poate griul se potrivește mai bine decorului pe care vrei să îl amenajezi? Asigură-te din timp că ai ales o paletă cromatică pe care să o urmezi, astfel încât plăcile de faianță să nu contrazică efectul culorii pereților sau a elementelor de decor. 

 

 1. Obiectele sanitare (cadă/cabină de duș, chiuvetă, WC)

Este nevoie să înlocuiești cabina de duș sau cada sau trebuie să instalezi o chiuvetă nouă? Stabilește care sunt obiectele sanitare ce trebuie schimbate cu unele noi, iar în cadrul acestui pas, apelează la un specialist care poate evalua instalația de apă. Acest pas este crucial, pentru a te asigura că renovarea se va face într-o baie în care țevile sunt într-o stare de funcționare optimă, astfel încât să nu apară surprize neplăcute la finalul proiectului, ce vor presupune cheltuieli suplimentare.

 

 1. Mobilierul de baie

Ai nevoie de un nou dulap sub chiuvetă, sau de un colțar de baie, pentru depozitarea sticlelor de șampon, gel de duș și alte produse de igienă corporală? Ai unde să stochezi prosoape și alte articole de toaletă necesare?

 

 1. Amplasarea utilităților

Știi unde sunt situate firele de electricitate și conductele de apă? Asigură-te că ai măsurătorile corecte pentru fiecare dintre acestea, astfel încât amplasarea corpurilor noi de mobilier să țină cont de ele, iar astfel vei evita reparații neprogramate, ce vor da lovituri grele bugetului tău. 

 

 1. Pereții, tavanul și podeaua

Ultimul pas în ghidul de planificare a renovării băii este stabilirea nevoii de actualizare a pereților, tavanului și a pardoselii. Dacă aceste elemente structurale solicită și ele o renovare, consultă un ghid montare gresie și faianță, ca să fii pregătit pentru toate etapele unei astfel de provocări.

 

Sculele necesare renovării băii

Desigur, materialele și uneltele de care este nevoie pentru renovarea unei băi vor varia în funcție de planurile de renovare. Dar iată care sunt câteva instrumente esențiale pe care trebuie să le ai la îndemână atunci când îți dorești să remodelezi această încăpere:

 

 • Mănuși de protecție

 • Ochelari de protecţie

 • Mască de protecție pentru sudură

 • Tuburi de silicon

 • Ciocan

 • Ruletă

 • Bandă adezivă

 • Folie de plastic de dimensiuni mari pentru captarea prafului și a altor deșeuri

 • Bormașină

 • Șurubelniță cu mai multe capete

 • Ferăstrău pentru metale

 • Aparat de sudură

 • Cuțit utilitar

 

Renovarea băii este un proiect major în orice casă, ce necesită răbdare și timp. Îți recomandăm să faci o planificare detaliată înainte de a te angrena în acest proces, astfel încât fiecare etapă să poată fi desfășurată cu atenție și în funcție de nevoile stabilite. Bugetează în concordanță cu schimbările pe care vrei să le realizezi, pentru ca pe parcurs să nu ai surprize care să îți afecteze economiile, iar la finalul „aventurii” te vei putea bucura de o baie modernă, amenajată pe placul tău.